József-legenda

Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

József-legenda

április 7-19:30 - 21:00

Esemény Navigation

A Nemzeti Filharmonikusokkal és a Művészetek Palotájával közös produkció

 

 

Strauss a bibliai József történetét opera-szerűen dolgozta fel baletté. Míg a klasszikus balettek elsősorban a cselekmény minél akciódúsabb elmesélésére törekednek, Strauss nagyoperai jeleneteket komponál, történet helyett atmoszférát teremt: legelőször is részletesen megrajzol egy társadalmi közeget, egy közösség lélekállapotát, majdnem olyan hosszúságban, mint a mű második felében megjelenő tényleges József-történetet.  A főhős csak akkor léphet színre, amikor már feltárult a szellemi közeg. Ekkor dimenziót vált a történet és „kamaraoperai” lesz…. A társadalmi psziché után az emberi psziché tárul föl, a legenda szinte csak ürügy arra, hogy – mint a nagy Strauss operák: Elektra vagy Salome esetében – feltáruljon a hitét vesztett, kiüresedett vagy épp mániákussá vált, egyszóval neurotikus/pszichotikus ember belső pokla. Nem véletlen, hogy Freud Strauss kortársa volt.

 

Egy materiális, a transzcendenciát tudomásul nem vevő, sőt, veszélyesnek tartó világban vagyunk, ahol az ember csak test és hús, anyag, impulzusok nélkül létezik. Hideg és kiszámított minden, a társadalom kasztokra oszlik, minden óramű pontossággal működik. Ebbe a világba érkezik meg József, a maga szubjektiv világlátásával és energiája szétzilálja a rendet. Miképpen Salome Keresztelő Szent Jánosban, Potifárné Józsefben látja meg az oly régóta áhított férfit, aki kizökkenti érzéketlenségéből. Vallás és erotika, extázis és transzcendencia mindig is összetartoztak, és ebben a különös táncműben már-már merész módon tűnik el a határ a kettő között.

 

A Szegedi Kortárs Balett előadásában Juronics Tamás rendező koreográfus a tőle megszokott módon kitágítja a történet értelmezési síkjait, kiemelve azt a vallásos/bibliai, de még a századfordulós bécsi pszichoanalízis világából is, a jövőbe vetítve absztrahálja a legendát, szorongató disztópiát tárva elénk.

 

 

József: Horváth M. Gergő

Potifárné: Zsadon Flóra

Potifár: Czár Gergely

Angyal: Juronics Tamás

Dudu: Csetényi Vencel

Továbbá: Hortobágyi Brigitta, Takács Zsófia, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Bujdosó Anna, Hegedűs Tamás, Kiss Róbert, Bocsi Petra, Vincze Lotár

 

 

Zene:   Richard Strauss

Fény: Stadler Ferenc

Díszlet koncepció: Juronics Tamás

Díszlet kivitelezés: Scabello

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Koreográfus asszisztens: Czár Gergely

Konzultáns: Almási-Tóth András

Koreográfus: Juronics Tamás

Részletek

Dátum:
április 7
Időpont:
19:30 - 21:00
Esemény Category:

Helyszín

Művészetek Palotája
Komor Marcell u. 1.
Budapest, , Pest megye 1095 Magyarország
+ Google Térkép