Részletek
Dátum:

február 23

Időpont:

07:00 du. - 09:15 du.

Weboldal: http://szinhaz.szeged.hu/
Szervező

Szegedi Kortárs Balett/Szeged Contemporary Dance Company

Weboldal: http://szegedikortarsbalett.hu
Helyszín

Kisszínház

Horváth Mihály utca 3

Szeged

Bernarda Alba háza
García Lorca a legősibb spanyol kultúrájú tájról, Andalúziából származott. Költő volt, drámaíró, népszerű zeneszerző, sikeres festőművész, néprajztudós, színházszervező, dramaturg, rendező és színész. Rövid életében a korabeli spanyol kultúra legkiválóbb, legsikeresebb alakja. Szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért. A spanyol családi élet egyre komorabb formában jelenik meg világirodalmi jelentőségű drámai életművében, amíg eljut utolsó és talán legjobb drámájáig, a Bernarda Alba házáig. A nyomasztó hagyomány lélekölő ereje boldogtalanná teszi a zord, kemény akaratú asszony és leányai életét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellene, mert derűre, boldogságra vágyik, az belepusztul.
koreográfus: Juronics Tamás

Exit
Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett vezető táncművésze második alkalommal készít koreográfiát társulata számára. „Exit” címet viselő táncjátéka a stabilitást adó társadalmi sablonok, spirituális minták elhagyásáról, egy általános kiszakadásról szól. Olyan világot mutat be, melyben az emberek lelkiállapota és az őket körülvevő világ az eddigi normák, szövetségek felbomlását generálja. Nincsenek kitaposott új utak, az emberiség egy kizökkent, bolyongó, keresgélő lelkiállapotban tengődik. A darab ennek a kapaszkodó nélküli helyzetnek különböző fázisait, állomásait, variációit boncolgatja, komplex zenei montázs dallamaira.
koreográfus: Czár Gergely

Tabula rasa
A tabula rasa latin fogalom, új kezdetet, tiszta lappal való indulást jelent. Manapság a technológia jobban összeköt minket, mint valaha, mégis egyedül vagyunk. Valódi hőstett megtalálni azt a belső erőt, melynek segítségével képesek vagyunk feldolgozni kényelmetlen helyzeteket, és elengedni fájdalmas élményeket saját fejlődésünk érdekében. Michael Gordon lendületes és forradalmian kidolgozott zeneműve, melyben a dallamok látszólag véletlenszerűen jelennek meg és megszokott struktúrában áramolnak ide-oda, diszharmóniát teremtenek. Az előadás társadalmunk és egyéniségünk különféle perspektíváit tükrözi, ahol a zavar és a feszültség rivaldafénybe kerülve olyan fordulóponthoz juttat minket, ami egy új kezdet szükségességéhez vezet.
koreográfus: Corneliu Ganea