DIÓTÖRŐ

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892. márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is. A Diótörő a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

Karácsony este együtt díszíti a család a szalonban felállított hatalmas fát. Sorra érkeznek a vendégek, megkezdődik az ajándékok átadása. Rengeteg kedves játék, mesefigura, báb van a fa alatt. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának. A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát. Megindul a kalandok sorozata. Később Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát – Mária hercegnőt. A kislány hol félelmetes, hol csodálatos álmai jelennek meg a történetben.

 

Marika: Hajszán Kitti

Diótörő: Czár Gergely

Drosselmeyer nagybácsi: Juronics Tamás

Frici Marika testvére: Majer Gábor

Anya és Egérkirálynő: Zsadon Flóra

Apa és Tortavár ura: Hegedűs Tamás

Dada és Cukorszilva Tündér: Bocsi Petra

Barbie és Rózsahercegnő: Hortobágyi Brigitta

Baltazár a bátor: Kiss Róbert

Egérkirály: Csetényi Vencel

Rózsaherceg: Horváth M. Gergő

Kínai lány: Takács Zsófia

Arab lány: Stáry Kata

Spanyol lány: Bujdosó Anna

Gyerekek, egerek, hópihék, édességek: Horváth M. Gergő, Csetényi Vencel, Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Stáry Kata, Bujdosó Anna, Kiss Róbert

 

Zene: P. I. Csajkovszkij

Fény: Stadler Ferenc

Bábok: Tóth Andrea, Kiss Attila Etele

Fejdísz: Zazzy Design

Díszlet, jelmez: Horányi Júlia

Koreográfus: Juronics Tamás

Diótörő technika

    “Hatalmas sikert aratott gyerekek és felnőttek körében egyaránt a 25 éves Szegedi Kortárs Balett legújabb bemutatója. Juronics Tamás ezúttal a kicsiknek alkotott, akik boldogan vettek részt a játékban a társulat Diótörő című premierjén.”

    Tancelet.hu