RÍTUS – cikkek

Civilizációk csapnak össze a szegedi balett premierjén

Az emberi közösségekről, a kultúrák egymás mellett éléséről szól a Szegedi Kortárs Balett új, Rítus című produkciója, melyet november 8-ától láthat a közönség a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

 

 

A társulat művészeti vezetője, a darab koreográfiáját készítő Juronics Tamás elmondása szerint a kétfelvonásos darab a szervezettebb és kevésbé civilizált társadalmak egyikük pusztulásával járó összecsapását mutatja be, azt a körforgást, amely során egy „túl civilizált” társadalom bukását az erősebbnek bizonyuló barbár közösségek felemelkedése követi.
Az alkotók nem szeretnének igazságot tenni abban a kérdésben, melyik az ember igazi természete – tette hozzá a Kossuth-díjas táncművész.

Rítus – Szegedi Kortárs Balett premier

Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös bemutatóra készül. A Rítus című táncjátékot novemberben láthatja a közönség elsőként Szegeden, majd Budapesten is. A koreográfus Juronics Tamás.

 

A darab egy megújult társulatnak születik, közösségről, a közösen kialakított szertartásokról, az együtt gondolkodásról, együtt alkotásról szól.

 

A rítusok egybentartják, együttműködésre késztetik a közösség tagjait. Ez a mű alkalom lesz az eggyé kovácsolódásra. Alkalom lesz ugyanakkor egy néha véres, néha vicces játékra, melyben mindennapi rítusainkat karikírozzuk ki, és társadalmi történéseinkre reagálva új rítusokat hoz létre. Új mítoszok új rituálét szülnek. A félelem és frusztráltság a legbarbárabb megnyilvánulási formákban jelenítheti meg az ember küszködését a megfelelésért. Azt már szinte senki nem tudja, hogy kinek kellene megfelelni, de a kegyetlen, vagy éppen mókás közösségi rítusokat elszántan ismételve még él a remény, hogy az adott közösség kontaktusba léphessen a hite lényegét és kultusza tárgyát jelentő transzcendens valósággal.

SAJTÓ MEGJELENÉSEK