page-header

eARTh

A Szegedi Kortárs Balett és a Művészetek Palotája közös produkciója

Danse macabre

Nem lehet eleget foglalkozni a témával: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi saját környezetét, és ezzel elpusztítja saját magát is. Csak idő kérdése, bár a folyamat talán még megállítható lenne. De van-e elég belátás, tudás és bölcsesség az emberiségben, az emberben, hogy túllásson a mindennapok boldogulásán, hogy a jövő ne csak a holnapot jelentse, hogy gyermekeink élettere ne a megszerezhető javaktól tűnjön teljesnek. Ezek nem nagy szavak. Kötelezően felvetendő kérdéseink. Nevetséges, hogy lassan közhelynek tűnik ez a felvetés, a bulvár témái közé sorolódik, miközben kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón. De mi a vesztünket is kényelmes kanapéról, a tévén keresztül, a kívülálló szenvtelenségével fogjuk végignézni.

Persze lehet, hogy így van ez rendjén. Az örök változás része ez is. A megtisztulás folyamata időről időre bekövetkezik.

Gorecki zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Nem enged nyugodni, nem engedi, hogy ellustuljunk a hétköznapok kényelmében. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. Így a kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a MŰVÉSZET örök felelősségét sorsunk alakításában.

Bemutató időpontja:
2016. október 10.

Táncolják:

Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Czár Gergely
Csetényi Vencel,  Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta
Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Mai Matsuki
Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Vincze Lotár
Takács Zsófia, Zsadon Flóra

Koreográfus: Juronics Tamás