Juronics Tamás művészeti vezető és Echéry-Pataki András igazgató harminc éve vezetik közösen az ország egyik legjelentősebb kortárs balettegyüttesét.

A 2023/24-es évadban ezért rendhagyó közönségtalálkozók, fotókiállítások, ünnepi előadások, és gyerekeknek szóló programok várják a tánc szerelmeseit Szeged több helyszínén és Budapesten a Nemzeti Táncszínházban. 
Fotó: Tarnavölgyi Zoltán
Nagy siker, álló taps fogadta az évad első előadásait, melyek egyben a Carmina Burana spanyolországi bemutatkozását jelentették. Az együttes először a San Javier-i Auditorio Municipal Parque Almansában lépett fel, majd Mallorcára utazott tovább, ahol az Auditorium Palma de Mallorca színpadáról varázsolta el a közönséget. Ősszel és télen is folytatják külföldi vendégszerepléseiket: októberben Finnországban, Helsinkiben négy alkalommal lép fel a társulat, év végén pedig 14 napos belgiumi turnéra indulnak.
Fotó: Tarnavölgyi Zoltán
A táncművészek egyébként már augusztus elején visszatértek a balett-terembe és megkezdték a Lánglelkű próbáit is. A Petőfi 200 eseménysorozathoz kapcsolódó új produkció november 10-én debütál a Szegedi Nemzeti Színházban, melynek különlegessége, hogy 5 fiatal magyar zeneszerző a társulat számára komponál műveket. Az est ezáltal 5 táncetűdöt foglal magába, melyeket koreográfusként is más-más fiatal alkotó jegyez. Juronics Tamás koncepciója nyomán, a költő 5 különböző versére hangolva születnek darabok, melyeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar élőben kísér a színpadon.
Fotó: Hirling Bálint
Az évad második felében hazai és nemzetközi premier keretében valósul meg a Fekete hattyú. Juronics Tamás nem először nyúl a régi orosz népmese témájához, és ahogyan korábban, úgy most is a történet pszichoanalitikus mélységeit kutatja. Csajkovszkij első balettzenéje a lélek mélységeiben megbúvó küzdelmekről, a jó és a rossz harcáról szól, a koreográfus a fekete hattyú szimbolikájának és lelkiségének megragadására vállalkozik.
Három új taggal kezdte meg az új évadot az együttes: Nyeste Andrienn, Giordana Marzocchi és Füzesi Csongor táncművészekkel. 
Fotó: Graziano Bongiovanni
A továbbjátszások között a tavalyi bemutatók – Tűz: Bernarda Alba háza, Bolero, Carmen és Lear - mellett a Concerto est: Concerto, Vadak, A szent is repertoáron marad, decemberben pedig újból jön a gyerekek két nagy kedvence, a Diótörő és a Hamupipőke, de természetesen a Carmina burana is sok előadásban szerepel a műsoron. 
Juronics Tamással és Echéry-Pataki Andrással készített exkluzív interjúnk a kultúra.hu oldalán olvasható.
Elolvasom
Facebook
Website
Instagram