A megunhatatlan Carmina Burana

Szeged, 2012. szeptember 30.
Egy jelenet az alapításának 25 éves jubileumát ünneplõ Szegedi Kortárs Balett élõzenével kísért ünnepi Carmina Burana elõadásán 2012. szeptember 29-én a Szegedi Nemzeti Színházban.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Aligha van még olyan mű, amely ennyire kívánná, hogy táncelőadásokat építsenek rá, mint a Carmina Burana. Ezúttal a Szegedi Kortárs Balett lépett fel Carl Orff zenéjére a Müpában, és Juronics Tamás koreográfiájának köszönhetően tudtak újat mutatni.

Orff – akinek főművét 1937-ben mutatták be Frankfurtban – maga is úgy tervezte, hogy a 13. századi versgyűjteményt kantátaszerűen megzenésítő Carmina Buranát színpadi játék formájában adják elő, noha kétségtelen, hogy mindenféle színpadi akció nélkül, oratóriumként előadva is roppant hatásos. Az 1960-as évek óta a tánckoreográfiák fedezték fel maguknak hálás alapanyagként a Carmina Buranát, amelynek keretszerű felépítése, remek ritmusvezetése kiváló táncalap, a magasztos és a pajzán dimenziója között lüktető dallamok, a víg és a komor váltakozása igencsak fantáziadús mozgásokat képes inspirálni.