Állami kitüntetést kapott Czár Gergely táncművész

Nemzeti ünnepünkön a már számos szakmai kitüntetéssel, köztük Harangozó Gyula-díjjal méltatott Czár Gergely Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott. A Szegedi Kortárs Balett táncművész-koreográfusa először vett át díjat édesapaként.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel méltatták Czár Gergelyt. Fotó: Török János

Általános iskolás korában egy néptánccsoport tagjaként kezdte bontogatni szárnyait Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett táncművész-koreográfusa és próbavezetője.

“Tetszett a közösség, a sok utazás, a táborok, a színpadi lét, és gyorsan tanultam a technikákat. A Pécsi Művészeti Szakgimnáziumba mentem tovább. Az első évben beválogattak a színházba, a Pál utcai fiúkban játszottam Nemecseket. Szóval a színészetbe is belekóstoltam, de végül a táncművészet mellett döntöttem, mert az ötvözte a mozgás és a színpad iránti vágyamat”

 – mondta el lapunknak. Később elvégezte a Magyar Táncművészeti Egyetemet, a pécsi, majd a debreceni baletthez szerződött, 2006 óta pedig a Szegedi Kortárs Balett társulatát erősíti.

“Csak az első két évben működtem Szegeden kizárólag táncművészként. Azután Juronics Tamás megbízott a próbavezetéssel, és már hosszú ideje koreografálunk együtt darabokat. Mindemellett régóta modern és klasszikus tréningeket is tartok. Szóval nagyon sok izgalmas lehetőséget kaptam itt. A saját feladataimat és az előadásokat tekintve is nagyon színes a Szegedi Kortárs Balett kínálata, ez a változatosság tart itt. Ez a társulat nemcsak a város, de az ország művészeti életének is megkerülhetetlen kiválósága. Jó érzés ennek része lenni”

 – fejtette ki.

A társulattal a fél világot bejárta, ahogy fogalmazott, Ausztrálián és az Antarktiszon kívül minden kontinensen színpadra léptek már. Legutóbb a Dubaji Világkiállításon a Carmina Burana előadással képviselték hazánkat.

Nemzeti ünnepünkön a már számos szakmai kitüntetéssel, köztük Harangozó Gyula-díjjal méltatott táncművész-koreográfus Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott a köztársasági elnöktől. Elmondta, első alkalommal vett át díjat édesapaként, ami nagyon megható volt számára. A díjátadóra feleségével másfél éves kisfiukat, Bercelt is elvitték.

“A Harangozó-díj kimondottan táncművészeti kitüntetés, a lovagkeresztet azonban zömmel nem művészek kapják. Úgy érzem, hogy ez nem kizárólag a színpadi teljesítményemnek szól, hanem az egész tevékenységemnek, amit a Szegedi Kortárs Balettnél végeztem. Nagy megtiszteltetés és egészen különleges érzés volt immár édesapaként átvenni. A feleségem, a kisfiam és édesanyám volt ott. Láttam a büszkeséget a szemükben felém, és remélem, ők is látták az enyémben a büszkeséget feléjük”

 – fogalmazott.

Legközelebb április 19-én és 20-án a nagy sikerrel futó Danza című előadásban, április 22-én pedig a lenyűgöző látványvilágú Concerto című hármas táncjátékban láthatja a szegedi közönség. Utóbbi produkció megalkotásában Juronics Tamás művészeti vezető mellett társkoreográfusként vett részt Czár Gergely.

“A Danzát két olasz koreográfus, Enrico Morelli és Walter Matteini alkotta. Az Elégia című rész nagyon lírai, érzelmes, finom előadás. A második, Örökség című rész pedig egy történetet mesél el. Egy szerelmes, meleg férfit táncolok benne, ami egészen új kihívás volt a számomra. Ráadásul ebben a darabban beszélünk is, nagyon izgalmas feladat. A Concerto pedig Bartók legnehezebb zenekari koncertműve. Az előadás egy gyönyörű allegória, amelyben Bartók egyik nagyon nehéz élethelyzete, lelkiállapota, víziói jelennek meg. A zeneszerző személyét és legismertebb műveinek főszereplőjét is megidézi a mű, én a Kékszakállú herceget táncolom”

 – mondta el.

Cikk írója: Koós Kata
Forrás: delmagyar.hu