„Mesés évad”

2019/20 az mesék, az előadások és a turnék évada lesz társulatunk számára. A tőlünk megszokott módon egy kis-, és egy nagyszínházi bemutatóval készülünk, valamint számos darabunkat játsszuk tovább. A különlegesség ezúttal, hogy két mese: egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló kerül a repertoárra, mindkettő Juronics Tamás koreográfiájában.

A „Hamupipőke” csak Szegeden 32 alkalommal lesz látható! Prokofjev jól ismert muzsikája a legkisebbeket varázsolja a balett világába és klasszikus, grandiózus feldolgozásban mutatja be a szegény, árva szolgalány happy enddel végződő történetét. Juronics Tamás a mese életre keltéséhez a Vargabalett Táncműhely növendékeit hívta, akik boldogan vállalták a feladatot, hogy eltáncolják az egerek, a tündérek és az udvarhölgyek szerepeit. Varga József balett-mester és Czár Gergely társkoreográfus segítségével 30 gyerek színesíti majd előadásonként Hamupipőke történetét a Szegedi Kortárs Balett táncművészei mellett. A címszerepben a társulat olasz balerinája, Claudia Elvetico látható, aki a Carmina burana főszereplőjeként táncolta be magát a nézők szívébe. A gonosz mostoha megformálásának kedvéért két év szülési szabadságát követően visszatér a színpadra az együttes népszerű balerinája: Zsadon Flóra. A premier 2019. november 15-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban, december 11-én pedig a Müpa Fesztivál Színházában.

A másik, kifejezetten felnőtteknek szóló mese: a „Coppélia”. Juronics Tamás művészeti vezetőnket régóta foglalkoztatja a történet misztikuma, ami sok horrorisztikus elemet tartalmaz. Egy öreg órás mester titokzatos, zegzugos házában egy babát rejteget, amelyet emberi tulajdonságokkal ruház fel. Mikor otthonába kíváncsi fiatalok besurrannak, és leleplezik a baba mivoltát, éktelen haragra gerjed és bosszút esküszik. A koreográfus ebbe a fura, meglepetésekkel teli miliőbe invitálja a publikumot február végén a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházába, és a Nemzeti Táncszínházba.

A mesékhez kapcsolódva nyílt próbákat, illetve kicsiket és nagyokat egyaránt megszólító rendezvényeket, beavató színházi alkalmakat és közönségtalálkozókat tartunk az évad során. Ezeken az eseményeken személyesen lehet találkozni művészeinkkel, valamint testközelből megtapasztalni a kortárs táncot.

Nemcsak a mesék, de a turnék is egyedivé teszik kezdődő szezonunkat. Mint azt korábban Pataki András, társulatunk igazgatója bejelentette, a 2016-os sikert követően szeptember végén ismét Plovdivba, Európa Kulturális Fővárosába utaznak táncművészeink, ahol legnépszerűbb darabunkat, a „Carmina burana”-t adják elő. A bulgáriai fellépés után két nappal fennállásunk egyik leghosszabb turnéjára indulunk: 26 nap alatt Mexikó 13 városában 20 alkalommal lépünk színpadra. 2020. március elejére újabb vendégjátékokról folynak tárgyalások. A Baltikumban: Litvánia, Lettország, Észtország, és Fehéroroszország vár minket. Azután Brüsszel a következő úticél, a Cirque Royal színpadán három estén át látható majd a „Carmina burana” és a „Sztravinszkij-est” című produkciónk. Ezt követően március végén a tervek szerint Oroszországba látogatunk.

Új táncművészek csatlakoztak együttesünkhöz. Az olasz Graziano Bongiovanni, Don Juan, azaz Don Giovanni szerepében mutatkozik be Mexikóban, a magyar közönség pedig a Carmina burana-ban és a Credo-ban láthatja őt az ősz folyamán.

Kaiser Fruzsina legfiatalabb művészünk az előbb említett Orff-Juronics műben sikeresen debütált a Müpa színpadán,

az együttes másik újonnan szerződtetett fiatal férfi táncosával, a szlovák Adam Bobak-kal együtt.