A fából faragott királyfi újból a színpadon

Bartók Béla halálának 75. évfordulójára emlékezve nyolc év után ismét műsorára tűzte Juronics Tamás nagy sikerű koreográfiáját a Szegedi Kortárs Balett. A fából faragott királyfi Balázs Béla történetében a két fiatal szerelme nagyon komoly küzdelmek árán tud csak beteljesedni. A Tündér varázslatával a természet erői állják útjukat, hogy mindaddig ne lehessenek egymáséi, míg meg nem tisztultak a sok talmi külsőségtől, azoktól, melyek eltakarják igazi értékeiket. Bartók zenéje filozofikus szintre emeli a tanulságos mesét, melyben a fájdalmas önmagunkba nézés útján juthatunk el a legtisztább szerelem eszményéhez. A koreográfus megőrizte Balázs Béla és Bartók Béla közös történetéből a mese szimbolikáját, azonban a királyfit és a királylányt modern szereplőként jeleníti meg. „A varázslat két mai fiatallal történik meg, így találkozik a mese világa a valósággal, és ennek hatására válik szerelmük elmélyült érzéssé. A természet hatalma, harmóniája, illetve a Tündér birodalma különleges vetítési technikával jelenik meg: a táncosok teste válik erdővé, vizekké.”- mesélte Juronics Tamás.

A címszerepet, a fabábot a társulat tavaly szerződtetett táncművésze, Graziano Bongiovanni kelti életre,

míg a királylányt Nier Janka,

a Tündért pedig Szigyártó Szandra táncolják.

A királyfit –csakúgy, mint a nyolc évvel ezelőtti premieren- Czár Gergely játssza.

Mint mondta: ez az első olyan főszerepe, amelyben majdnem egy évtizeddel ezelőtti önmagával találkozik szembe:

Sokat változtam, érdekes kihívás, igyekszem új érzéseket megmutatni, és művészileg még többet hozzátenni a figurához. A királyfi laza személyiség, akiben azonban első pillantásra őrületes vonzódás alakul ki a királylány iránt. Attól kezdve élete értelme a szeretett hölgy megnyerése lesz tűzön-vízen át. Eleinte kevés sikerrel jár, ezért cselhez folyamodik: készít egy érdekes fabábot, hogy lenyűgözze a királylányt.

A dolog fordítva sül el: a királylányban nem a királyfi, hanem a fabáb iránt születik vonzódás és a bonyodalom innen veszi kezdetét. A darabot eredetileg a New Yorki Magyar Kulturális Központ meghívására újította fel az együttes, amelyet a most kezdődött évadban a Szegedi Nemzeti Színház és a Várkert Bazár is műsorára tűzött. Juronics Tamás koreográfiája mellett az előadás első felvonásában Enrico Morelli fesztiváldíjas alkotása, a Menyegző is újból látható lesz. Pataki András igazgató arról tájékoztatott, hogy az amerikai turné – amely az említett est mellett a Carmina burana című produkciót is magába foglalja- a koronavírus miatt az idei évről a vírushelyzettől függően 2021 májusára, vagy októberre tolódik. A fából faragott királyfi tavasszal a Szegedért Alapítvány gálaestjének előadásaként is visszatér, akkor Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából.

Előadásfotók: Dusha Béla
Portréfotók: Tarnavölgyi Zoltán