Szegedi Kortárs Balett 2021/2022


Nyárvégi fesztivál fellépésekkel nyitotta új évadját
a Szegedi Kortárs Balett.

A társulat az előző évad végén Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban bemutatott új produkcióját, a The black paintings/Blue című kétrészes estet a Horizont Fesztiválon Miskolcon, A TÁNC Fesztiválján Veszprémben, a Keszthelyi Táncpanorámán, a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón és a Budapest Táncfesztiválon  játszotta, míg a Carmina burana a X. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál vendégelőadása volt.


Szegeden a The black paintings / Blue!

A produkció október elsején a Szegedi Nemzeti Kisszínházban is debütál, majd ezt követően folyamatosan látható a repertoáron. Az első részben Nanine Linning Hésziodosz: Istenek születése című verséből és Goya vitatottan legsötétebb, legendás Fekete Festmények sorozatának egyikéből, a Szaturnusz felfalja gyermekét című alkotásából merített ihletet.

A második részben Juronics Tamás, Czár Gergely és Kurucz Sándor a kék színt egyfajta szimbólumként használva, egyszerűen beszínezik a szereplőket, és az ilyen módon csoportok és egyének között létrejövő színbeli, formai különbségekből adódó játékkal sokféle asszociációra késztetik a nézőket.

Az esthez kapcsolódóan folytatódik a Diákszem elnevezésű program, melynek során középiskolai diákok tekinthetik meg az előadás főpróbáját, akik azután beszámolnak véleményükről, impulzusaikról.

A repertoár felújítása, az újonnan szerződtetett táncművészek és gyakornokok betanítása Czár Gergely vezetésével augusztus elején, rövid nyári szünet után kezdődött. Kiss Réka, Diletta Ranuzzi, Francesco Totaro új tagok, míg Horváth Léna és Hegedűs Luca gyakornokok szerződtek az együtteshez. Joseph Tmim,Turi Sándor, Hámor József klasszikus és kortárs-modern kurzusokat tartottak; Tarnavölgyi Zoltán vezetésével pedig a X. jubileumi Nyári Tánckurzus zajlott.

Közben új alkotó érkezett a társulathoz: Walter Matteini olasz koreográfus az évad második felében látható est előkészületein dolgozik a táncművészekkel.


Először nézők előtt a Concerto!

A Bartók zenére készült Juronics-koreográfiát október 9-én láthatja először élőben a publikum! A Bartók Tavasz záró online előadását – melyet a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közösen, Madaras Gergely karmester vezényletével játszottak – világszerte ezrek követték, azonban a járvány mindez ideig megakadályozta, hogy élőben is élvezhesse a közönség. A Concerto ezúttal a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében lesz látható a Szegedért Alapítvány Gálaestjén.

A Concerto üzenete szorosan összefügg a szerző New Yorkban 1943-ban, a mű keletkezésekor átélt élethelyzetével. A táncjáték Bartók alakját szereplőként is megidézi, ismert színpadi figuráit pedig látomásként jeleníti meg: a Kékszakállút, a Mandarint, a Fából faragott királyfit. A Bartók zenéjében megfogalmazott víziók megjelenítésére Juronics erős képi világot hozott létre Mojzes Dóra divattervezővel, akinek ez az első színházi munkája.

A Concerto hivatalos premierjét november 26-án a Szegedi Nemzeti Színházban tartja az együttes.